Boka nu

For booking or questions
frontdesk@bankhotel.se
0859858000

Historia

Ett boutiquehotell i anrik byggnad

Byggnaden på Arsenalsgatan 6 färdigställdes år 1910, när jugendperioden led mot sitt slut. Sedan dess har här inhysts olika typer av verksamheter, men perioden då byggnaden fungerade som bank har satt outplånliga spår.

Bank Hotel uppstod 1910 som huvudkontor för Bankaktiebolaget Södra Sverige. Byggnaden ritades av arkitekt Thor Thorén och utformades som en djärv, modern tolkning av ett renässanspalats. Här blandades extravaganta jugendelement med traditionell styrka och soliditet som är kännetecknande för en banks huvudkontor.

Under tidigare delen av byggnadens historia var den hem för flera banker, bland annat Svenska Handelsbanken, Diskontobank och Wermlands Enskilda Bank, men därefter följde en period då byggnaden utnyttjades som utställningshall för Orrefors och även som bibliotek. Var och en av hyresgästerna har satt sina spår och den observante hotellgästen kan se bevis på detta överallt i byggnaden.

Dessa historiska element, till exempel de tunga bronsportarna som påminner om byggnadens ursprungliga ändamål, har mjukats upp med finare, subtilare designinslag – glastaket över den forna bankhallen, som nu är restaurang Bonnie’s, reser sig sex meter över golvet och låter ljuset flöda in över interiören och lysa upp den eleganta blå-gröna stuckaturen på de stöttande pelarna. På de stora bronsdörrarna finns oktagonen från Södra Sverige BAB kvar, som än idag syns i Handelsbankens välkända logotyp. På entrén kan du även se stenhöljen med ugglan (den vise) och ekorren (den sparsamma), där ugglan idag är symbolen i Bank Hotels logotyp och ett lekfullt inslag på hotellet.

När byggnaden renoverades för att inrymma hotellet har stor möda lagts ner på att bevara de ursprungliga funktionerna, men med en ny och modern touch.

Member of Small Luxury Hotels of the World

Array
(
    [0] => 5344
    [1] => 7246
    [2] => 7242
    [3] => 6960
    [4] => 6969
)